середа, 22 березня 2023 р.

Інклюзивне навчання: як подолати підводні камені

        В умовах воєнного стану інклюзивне навчання є важливим для забезпечення рівних можливостей для  дітей з особливими освітніми потребами. Однак, сучасні реалії можуть створювати додаткові труднощі для організації інклюзивного навчання. Як можна подолати ці труднощі та забезпечити якісний психолого- педагогічний супровід для дітей з особливими освітніми потребами?

Так, 21 березня на онлайновій нараді асистенти вчителів та вихователів закладів освіти громади обговорили ключові питання  інклюзивного навчання. А саме,  дотримання законодавчих аспектів в умовах війни. Законодавство  гарантує  доступність навчання для всіх дітей з особливими освітніми потребами, незалежно від їхньої інвалідності, етнічної приналежності, мови тощо.

Вікторія Пащенко, директор ЦПРПП, зазначила, які  фактори впливають на майбутні перспективи дитини з особливими освітніми потребами в закладі освіти, а саме:

  • Вік дитини при вступі в заклад освіти. Чим раніше дитина отримує підтримку та спеціальну освіту, тим більші її можливості для успішної соціалізації та подальшої кар'єри.

  • Наявність індивідуального підходу до дитини та розвитку її соціальних навичок. Зокрема, важливо формувати комунікативні та емоційні навички, які допоможуть дитині взаємодіяти з іншими людьми.

  • Психолого - педагогічний супровід асистента вихователя, вчителя, який забезпечує її безпеку та допомагає в різних ситуаціях. Для  дітей це  важливий фактор для успішної адаптації та навчання.

  • Інклюзивна практика та досвіду в закладі освіти. Інклюзивне навчання допомагає дітям з різними освітніми потребами взаємодіяти та навчатися разом зі своїми ровесниками, що сприяє їх соціалізації та розвитку.

  •  Співпраця педагогів, батьків з  кваліфікованими фахівцями у закладі освіти, такими як корекційний педагог, психолог, логопед. Вони допомагають дітям з ООП розвиватися та навчатися, надаючи їм необхідну підтримку.

 Під час наради педагоги  спланували подальшу співпрацю та взаємодією з фахівцями Терешківського інклюзивного ресурсного центру.


Немає коментарів:

Дописати коментар